Jordgubb/grädd tårta med kladdkake botten.

Jag tycker om att överraska med något hembakat när jag är bortbjuden. 
I mån av tid givetvis. 
Både jag och mina nära vänner är rätt spontana, träffas då det finns någon minut över och det behöver inte vara avancerat runt oss. 

Så blev det även denna gången. 
Med kort varsel var vi bjudna på fika. 
( födelsedags fika men det var ju inte så viktigt så de ville väninnan inte lägga fokus på och nämna, men det räknade listiga jag  ut själv, he he 😉) 

Förutom en lite present ville jag ändå överaska med något litet men det fick bli något som inte tog för mycket tid då jag skulle röra ihop det när  jag kom hem på eftermiddagen och fikan var bestämd vid 18 😁 

Kände för att trotsa molnen och ta med mig sommar och värme. 
Jordgubbar och grädde var givet ! 
Det blev en grädd och jordgubbs tårta med kladdkake bottnar. 


Och det gick snabbt ! 
In med 2 kladdkakebottnar i ugnen. 
Vispa hit, vispa dit, skiva lite bär, koka lite där och vips!  så stod den färdig i tid. 

Så här gjorde jag : 

Jag gjorde 2 satser i runda bakformer med avtagbara kanter (24 cm) 

En sats till botten. 👇

100g smör. 
2 dl socker 
2 dl mjöl
2 ägg
0,5 dl kakao 
2 msk vaniljsocker
1 stor tsk bakpulver. 

Sätt ugnen på 200 grader

Smält smöret och låt det svalna lite. 
Ta fram en bunke och vispa socker och ägg så att det blir poröst. 
Vänd ner mjölet, bakbulver och vaniljsocker och rör runt. 
Vänd ner smöret och rör ihop till en jämn smet. 

Smörj och bröa en rund  form. ( jag använde 24 cm ) 
Vänd ner smeten och bred ut i formen lätt. 
 
Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. 

Nu utgick jag med tiden från min 24 cm form och från min ugn, och ville ha den lite fastare en min vanliga kladdkaka.  
Känn med sticka hur kladdig den är om du är osäker eller så ta ut formen och rör kakan sig för mycket ( dallrar) då är den inte riktigt klar. Låt sedan bottnarna svalna. 

Fyllning 
Glasskräm/gräddkräm 

Vispad grädde 
Vaniljkräm 
Skivade jordubbar ca 600 g  eller  mängd efter tycke. 


Jag använde 
2 dl mjölk, ca  3 msk marsanpulver, blanda till en kräm och sätt en liten stund i kylen. Vispa 2 dl vispgrädde. 
Ta ut marsankrämen, rör ner vispgrädden och blanda väl.
Lägg på glasskrämen och lite skivade jordgubbar. 
(Mängd glasskräm kan du ta efter tycke) 
Lägg på nästa botten och spackla/spritsa  tårtan med vispgrädde. 
Skiva jordgubben i jämnstora bitar. 
Börja lägga jordgubbar längst hela ytterkanten på toppen. 
Lägg sedan en ny rad innanför och fortsätt så tills du är klar och tårtan är täckt med jordgubbar. 

Glansig gele yta 
1/2 dl gelésocker Multi
1/2 dl vatten. 
 
Ta fram en kastrull 
Blanda ner gelésocker och vatten och låt koka upp ca 1 min. 
Ta av från värmen och låt svalna. 
Pensla sedan jordgubbarna rikligt med pensel. 
Ställ in i kylen och låt stå en stund innan servering. 

Gelésocker Multi ser ut så här 👇


Tips ! 
Du kan även göra dubbelsats i en form, 
Grädda ca 30  min och fögylla en vanlig stor kladdkaka så här. 
Prova även då med sticka  efter 25 minuter och se hur kladdig den är. Grädda lite till och prova igen om du inte vill ha den så kladdig. 
Hemma hos oss tycker vi om när den är gosigt kladdig 😁 



Smaklig spis :) 








"jordgubbstårta med kladdkakebotten" - "jordgubbstårta med kladdkakebotten" #grädd och jordgubbstårta med kladdkakebotten" "recept"

Korv stroganoff

Korv stroganoff är en klassiker även i vårt hem. 
Så enkelt,  smidigt och så gott. 
Korv stroganoff serveras vanligtvis med ris men fungerar lika bra med pasta penne, snäckor osv. 
Det går jätte bra att använda  vegetarisk korv och det blir väldigt gott. 


Jag brukar vanligt vis alltid göra den med ögonmått. 
Denna gången försökte jag använda mått så att det blir enklare att förstå och förklara. 
En tumregel har jag dock alltid haft när jag gör stroganoff och det är: 
Om jag tillsätter ex 4 msk tomatsmak ( tomatpure + ketchup) 
Då tillsätter jag alltid hälften av senap. Ex 2 msk då. 
Allt beror på hur stor mängd  jag tillagar. 


Så här brukar jag göra : 

Recept ca 6 pers.
1 falukorv ring alt - 600 g vege korv 
5 dl grädde ( jag använde milda mat extra) 
2 gul lök
Salt 
Peppar
Grillkrydda 
1 msk socker
3 msk tomatpure
3 msk ketchup
3 msk senap ( gärna fransk, men det går jätte bra med vanlig också) 
3 msk kinesisk soya
1-2 msk sweet soya sauce
Mörk maizena redning ( vid behov) 
Finhack löken.
Skiva korven i slantar.
Hetta upp smör i en större stekpanna eller kastrull. 
Fräslöken tills den börjar mjukna.
Lägg i korven och fräs ytterligare en stund. 
Tillsätt salt, peppar, grillkrydda ( efter tycke) och rör runt.
Tillsätt 2 dl vatten, tomatpure, ketchup, senap, socker och låt det små puttra ca 10 minuter. 
Tillsätt grädde, soya och rör runt. 
Låt puttra ytterligare 5 minuter. 

Sen kommer det viktigaste. 
SMAKA AV ! 

Tillsätt mer av smaker om det behövs. 
Jag brukar alltid fin justera. 
Kanske lite mer krydda, senap, ketchup/tomatpure soya osv. 
Vill du ha lite tjockare sås, strö i lite mörk maizena redning och låt puttra tills den tjocknar lite. 

Servera med ris eller pasta. 



Smaklig spis :) 


"korv stroganoff" "korv stroganoff med ris" "recept"

Cupcakes blommor

Jag älskar att göra cupcakes. 
Försvinner då i min egen lilla värd och tycker det är så kul att hålla på med mitt krims krams. 
Önskar dygnet hade haft fler timmar så att jag fick roa mig oftare med detta. 


Detta året är det en ovanlig lugn påsk för min del. 
Jag och de små har pysslat lite, ätit gott och påskharen har gömt massor med påskägg fyllda med ett och annat. 

Imorgon är vi bortbjudna och då har jag passat på att göra lite gott att ta med. 

En liten blomster sak som jag själv blir glad av att titta på. 
Cupcakes blommor i olika färger och former. 





Det brukar alltid uppskattas när man tar med lite hembakat. 
En av mina närmsta vänner har blivit bortskämd med godsaker och förväntar sig att det finns något gott hembakat alltid när hon kommer. Ha ha. 
Bäst att jag tar med något, då vet jag att hon kommer skämma bort mig till max imorgon.  
Skämt och sido men jag vet att hon uppskattar det mycket 😊

Så här gjorde jag : 


Recept kommer här: 
Ca 12 st 

2 1/2- 3 dl mjöl ( jag använde 2 1/2 dl) 
2 ägg
2 dl gräddfil 
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl flytande smör/ margarin
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200 grader 
Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en skål. 
Vispa ägg, socker och vaniljsocker så att det blir poröst. 
Tillsätt gräddfilen och smöret och rör runt. 
Tillsätt sedan mjölplandningen, rör runt till en jämn smet. 
Ta fram en muffinsplåt och lägg i muffinsformar.
Klicka i lite smet i formen. 
Tillsätt 2-3 polly bitar. ( jag hade tre) 
Klicka sedan i lite mer smet över. 
Eller 
Fyll formarna med 2/3 av smet.
Stick ner några pollybitar i varje muffinsform. 
Grädda mitt i ugnen ca 18-20 minuter. 
Grädda inte förlänge. 
Jag tog ut mina efter 18 min.

Frostingen gjorde jag så här: 

300g rumstempereat smör
8 dl florsocker
4 msk vaniljsocker
100 g färskost ( Philadelphia)  
Vispa smöret en stund häll därefter i florsocker, vaniljsocker och färskost. 
Vispa tills det blir en jämn och fin konsistens. 


Jag använde wiltons rosa pasta färg  att färga in frostingen med.  
Jag har använt mig av wiltons 2 D tyll till rosorna och Wiltons 104 tyll till den  ena blomman. 👇


Marschmallow blommorna har jag gjort så här: 

Klipp mini marshmallows diagonalt över.


Sätt socker i en plastpåse, ta lite pasta färg/karamellfärg  och lägg pasta färgen/karamellfärgen  på sockret. Det går bra att använda karamellfärg också. 
Tänk på att inte ta för mycket så att sockret blir för blött. Jag hade en påse med gul färg och en påse med rosa färg. 
Knyt sedan påsen och rör runt sockret i påsen tills du får en jämn färg. 


Knyt upp och lägg i de klippta marshmallows och skaka runt. 




Nu kommer sockret fastna och du får en fin rosa och gul  sockrig yta.


Lägg sedan ca 2 stora tsk frosting på muffinsen. 
Bred ut ett l jämnt lager  på ytan så att marshmallow bitarna kan fastna. 
Börja lägga bit efter bit bredvid varandra  längs ut och runt hela muffinsen.
Lägg sedan en rad innan för den och fortsätt så tills du har fyllt hela ytan. 


Lycka till och smaklig spis 

















"cupcakes blommor" "recept"